Koti Niittykalliolla

Niittykalliolla on seitsemän pitkäaikaista hoitopaikkaa ikäihmisille tai muusta syystä jatkuvaa hoivaa tarvitseville aikuisikäisille. Elämme yhtenä perheenä usean sukupolven yhteisössä. Niittykallio on tällä hetkellä mummotalo, sillä kaikki asukkaamme ovat mummoja.

Emännät piirakkaopissa.
Emännät piirakkaopissa.

Perhehoitokodin emännät ovat asukkaiden arjen apuna kunkin tarpeiden mukaan. Asukkaiden hoidollisena tavoitteena on toimintakyvyn säilyminen, joten omatoimisuutta tuetaan mahdollisimman pitkälle. Terveydenhoidossa toimitaan yhteistyössä Hammaslahden kotisairaanhoidon kanssa. Lääkäri- ja hammashoitopalveluja saamme muiden seudulla asuvien tavoin Hammaslahden terveysasemalta sekä tarvittaessa Tikkamäeltä.

Yhteistä aikaa Niittykalliolla vietetään tuvassa ja pihassa, omaan rauhaan voi vetäytä omassa huoneessa. Arki kodissa rytmittyy ruokailuaikojen ympärille. Ateriat nautitaan yhdessä tuvan pitkän pöydän ääressä. Asukkaiden päiviin voi kuulua lisäksi tv:n katselua, laulamista, lukemista, ulkoilua tai käsitöitä sen mukaan, mihin kukin vielä kykenee.

Kesän pyykkihommia pihalla.
Kesän pyykkihommia pihalla.

Pyykin käsittelystä on tullut mumojemme lempiharrastus: kaikki pystyvät osallistumaan pyykin levittämiseen, kun osa irrottelee vaatteita pyykkiastiasta ja antaa niitä seuraavalle ripustettavaksi. Kuiva pyykki viikkataan porukalla tuvan pitkällä pöydällä.

Omaisten vierailut ilahduttavat koko talon väkeä. Sukulaiset ja ystävät ovat tervetulleita käymään Niittykalliolla ilman ennakkoilmoitusta, koska vain. Seurustella voi yhteisessä tuvassa tai rauhassa  asukkaan omassa huoneessa. Mummon kanssa voi yhdessä myös ulkoilla tai vaikkapa hurvitella, käydä siis kahvilla tai syömässä esimerkiksi läheisellä Gulf-huoltoasemalla.

Hartaushetki pääsiäisen alla.
Hartaushetki pääsiäisen alla.

Parturi, jalkahoitaja ja tuolijumppari/hieroja käyvät Niittykalliolla säännöllisesti. Silloin tällöin olemme saaneet vieraita seurakunnasta. Enimmäkseen Niittykalliolla eletään kuitenkin tavallista kotiarkea.

Oleellisinta perhehoitoon sopeutumisessa on oma halu asettua osaksi yhteisöämme. Toimintakyvyn edellytyksenä on portaiden nouseminen: vanhaan kouluun remontoitu kotimme ei ole esteetön, vaan meillä on 2+3 porrasaskelmaa sisääntulossa sekä 4 porrasaskelmaa sisällä tuvan ja asuinhuoneiden välissä.

Peli-ilta.
Peli-ilta.

Hoivan ja ruuanlaiton lisäksi talon emännät huolehtivat siivouksesta, pyykeistä, kauppa-asioista ja muista kotiarjen askareista, joten rauhalliset yöt ovat välttämättömiä sekä emännille että asukkaille. Öisten wc-käyntien tulisikin onnistua itsenäisesti. Toinen emännistä nukkuu aina tuvassa, joten hätätilanteiden varalta kuulolla ollaan ympäri vuorokauden.

WP_20161219_003

Sijoituspäätöksen perhehoitoon tekee Siun Sote. Hoidon alussa on koeaika, jonka aikana nähdään, onko Niittykallio sopiva ja mieluinen vanhuudenkoti.  Vaihtoehtoisena hoitopaikkana on yleensä tehostetun palveluasumisen hoitoyksikkö.

Lisätietoja kaikista Siun Soten ikäihmisille suunnattuista palveluista saa Seniorineuvonta Ankkurista.